grafa10

Ocet inny niż wszystkie

Ocet kojarzy Ci się z niezbyt przyjemnym zapachem i wyrazistym smakiem, który ciężko dopasować do jakiejkolwiek potrawy? W takim razie z pewnością nie wiesz, że oprócz tradycyjnego octu istnieje także balsamiczny.

Ocet balsamiczny

Ocet balsamiczny wyróżnia się gęstą konsystencją i aromatem nieprzypominającym tego znanego ze zwykłego octu. Pasuje do mięs, sałatek i warzyw. Jest genialnym dopełnieniem zarówno pieczonych, jak i gotowanych potraw. Profesjonalni kucharze bardzo często wykorzystują ten produkt w swoich daniach. Chcąc wzbogacić nim smak sałatki wystarczy ją pokropić. W przypadku gotowanych potraw pamiętajmy, by dodać octu na końcu. Inaczej może wyparować i stracić swój niepowtarzalny smak. W skład octu balsamicznego wchodzą m.in. ocet winny oraz moszcz winogronowy. Ocet ten nadaje potrawom lekko kwaskowego posmaku. Świetnie nadaje się do przygotowywania zdrowych sałatek bez dodatku majonezu i innych kalorycznych sosów.

Najlepsze octy balsamiczne to te pochodzące z krajów południowych. Należy do nich ocet Mazzetti. Marka od początku istnienia po dzień dzisiejszy korzysta z naturalnych włoskich składników i to właśnie w słonecznej Italii wykonuje swoje produkty. Dojrzewające w słońcu winogrona są tam przetwarzane w celu otrzymania moszczu, a następnie poddawane fermentacji, dzięki której powstaje ocet.


Dodaj komentarz