Nie da się ukryć, że zrobienie idealnego tortu nawet dla najlepszej kucharki jest nie lada wyzwaniem, ponieważ w przypadku wypieków wymagana jest precyzja iście zegarmistrzowska. Tymczasem istnieją sposoby na to, aby pomóc sobie samemu przy pieczeniu tortu.
Zazwyczaj torty chcemy piec na okazje rodzinne, np. urodziny dziecka czy innej bliskiej osoby. Na drodze do zrobienia idealnego tortu stają nam jednak czas, brak umiejętności i fachowej wiedzy o technice wykonywania tego rodzaju wypieków. W tym pomóc mogą jednak akcesoria do tortów.
A może forma?
Jednym z podstawowych problemów przy pieczeniu tortów jest wycięcie w odpowiednim kształcie wszystkich blatów. Na początek biszkopt trzeba zwykle przeciąć, a to jest niemożliwe bez specjalnego, długiego noża, który znacznie ułatwia krojenie blatu na całej powierzchni. Pomocne mogą być również specjalne okrągłe formy, które nie tylko pozwalają wyciąć okrąg z prostokątnego biszkopta, ale też utrzymują konkretne piętra bloku przed ich schłodzeniem.
Zdobienia i dekoracje
Wśród akcesoriów do wyrabiania tortów nie zabraknie z pewnością specjalnych lukrów, barwników spożywczych czy nawet jadalnych dekoracji. Warto ułatwić sobie życie i zdecydować się na nie. Jeśli nie chcemy całkowicie zdawać się na gotowe produkty, bez trudu kupić tuby do wyciskania kremu ze specjalnymi końcówkami w różnych kształtach.