Keksówka – na jaki materiał postawić?

Wybór odpowiedniej foremki do pieczenia lub keksówki uzależniony jest od wielu czynników. Jednak największe znaczenie ma rodzaj zastosowanego w tym przypadku materiału. Co warto na ten temat wiedzieć?

Keksówka z blachy ocynkowanej

To chyba najpopularniejsze foremki na polskim rynku. Są bowiem tanie, ale za każdym razem trzeba pamiętać, by wyłożyć je papierem do pieczenia. Niewłaściwe ich użytkowanie może prowadzić również do szybkiego zniszczenia. Nie wolno ich myć w zmywarkach itd. Nieco lepszym rozwiązaniem są foremki wykonane ze stali węglowej. Największy komfort użytkowania dają te pokryte dodatkowo powłoką nieprzywierającą. Z drugiej strony trzeba uważać, aby ich nie zarysować.

A może silikon?

W ostatnim czasie dość popularnym rozwiązaniem stały się foremki silikonowe, które sprzedawane są w szerokiej gamie wzorów i kolorów do wyboru. Nadają się świetnie do pieczenia i mrożenia. Poza tym pozwalają na stworzenie ciast o ciekawych kształtach. Silikon wykazuje właściwości nieprzywieralne, a przy tym jest dość elastyczny. Z takiej formy łatwo jest wyciągnąć ciasto, a ponadto foremki z silikonu są łatwe do przechowywania. Można je również myć w zmywarce bez obaw o ich ewentualne zniszczenie. Są jednak wciąż dość drogie.


Dodaj komentarz