Nietypowe wałki do ciasta

Wybór wałków do ciasta na rynku jest coraz większy. Wprawdzie w sklepach wciąż królują klasyczne wałki wykonane z drewna, ale można natknąć się również na modele z innego rodzaju materiałów.

Wałek do ciasta z silikonu

silikownowy wałek do ciasta
silikownowy wałek do ciasta

Wałki silikonowe są przede wszystkim bardzo lekkie. Dzięki wykorzystaniu specjalnej powłoki ciasto do nich nie przywiera i nie ciągnie się. Poza tym można je myć w zmywarce, a więc czyszczenie nie sprawia najmniejszych trudności. Wałki z silikonu nie odbarwiają się i nie chłoną zapachów. Poza ty dostępne są w sprzedaży w wielu wzorach i kolorach do wyboru, dlatego bez problemu można znaleźć wałek pasujący do danej aranżacji. Niektóre posiadają nawet regulowane uchwyty. Zmiana ich położenia często ułatwia wałkowanie.

Wałki do ciasta termiczne i z tworzywa sztucznego

Wałek do ciasta ze sklepu www.aledobre.pl wykonany z tworzywa sztucznego łatwo się czyści. Nadają się mycia w zmywarce i mycia ręcznego. Szybko schną i są sterylne. Poza tym dostępne są w wielu wzorach i kolorach do wyboru. Pozwala to na wybór wałka odpowiednio do wystroju kuchni. Przy tym są raczej tanie, a więc można je co jakiś czas wymieniać na nowe. Ciekawym rozwiązaniem są także termiczne wałki do ciasta. Wykonywane są także z tworzywa sztucznego, a ich wnętrze można napełnić wodą. W zależności od tego jaka jest temperatura wody można znacznie łatwiej wyrobić ciasto. Przykładowo ciepła woda o temperaturze 60 stopni Celsjusza dobrze sprawdza się podczas przygotowywania ciasta na makaron czy pierogi. Z kolei zimna pomaga wyrobić ciasto francuskie i kruche. W pozostałych przypadkach lepiej postawić na wodę w temperaturze pokojowe rzędu 20-25 stopni Celsjusza.


Dodaj komentarz