Gotowanie na parze, czyli jak przerzucić się na zdrową żywność?

Nie jest Ci obojętne, co trafia do Twojego żołądka i jak to wpływa na Twoją kondycję zdrowotną? Szukasz lepszej alternatywy dla klasycznego pitraszenia z zastosowaniem ogromu szkodliwego tłuszczu? A może zawziąłeś się i postanowiłeś wreszcie zrzucić kilka zbędnych kilogramów? W każdym z tych przypadków, warto abyś zakupił wysokiej jakości garnki do gotowania na parze, dzięki którym rozpoczniesz zupełnie nową kulinarną przygodę!

Szeroki wachlarz do wyboru

Na rynku asortymentu gastronomicznego jest dzisiaj bardzo rozległy zakres wielorakich typów naczyń, które stworzone zostały do przyrządzania posiłków z zastosowaniem tylko pary wodnej. Producenci takich akcesoriów stawiają zwłaszcza na modele zrobione z ceramiki, stali nierdzewnej, ale też odpornego na wysokie temperatury szkła. Niektóre warianty garnków do gotowania na parze są pokrywane warstwą emalii. Bardzo popularnym rozwiązaniem, szczególnie polecanym przy kilkuosobowej rodzinie, okazuje się garnek wielopoziomowy. Umożliwia on przyszykowanie jednorazowo paru dań, co pozwala nie tylko na wspólne spożywanie posiłków przez wszystkich domowników, ale także gwarantuje ogromną oszczędność czasu.

Standardowe wersje

Garnki do gotowania na parze zawsze posiadają specjalną pokrywę. Takie wieko dysponuje dodatkowo odpowietrznikiem, a wszystko to po to, by możliwa była właściwa cyrkulacja pary wodnej w środku naczynia w jakim przyrządzamy nasze specjały. W praktyce polega to na odprowadzaniu nadmiaru wyżej wspomnianej pary poza garnek, na zewnątrz. Co bardzo istotne, charakteryzowany rodzaj asortymentu kuchennego nie musi mieć dostępu do prądu. W związku z tym, jest to uniwersalne naczynie, tak samo dobrze spisujące się na kuchence gazowej, jak i płycie indukcyjnej bądź ceramicznej.