Wady i zalety patelni ceramicznej

Patelnie ceramiczne cieszą się dużą popularnością. Swoją sławę zawdzięczają przede wszystkim relatywnie niskiej cenie, jak również stylowemu designowi. Jednak jak każdy rodzaj naczyń – mają one zarówno swoje zalety, jak i wady.

Patelnia ceramiczna – zalety

Patelnie z powłoką ceramiczną: https://ostry-sklep.pl/patelnie-ceramiczne (pod tym linkiem możesz obejrzeć przykłady) są lekkie, wygodne w użyciu i funkcjonalne. Ceramiczna powłoka umożliwia smażenie przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu lub całkowite wyeliminowanie konieczności jego użycia. Co więcej, przygotowywane potrawy nie przywierają do dna i nie wchodzą w reakcję z powierzchnią patelni. Ceramika jest także dość łatwa w czyszczeniu. Patelnie tego rodzaju są także tańsze w porównaniu z innymi patelniami.

biała patelnia wykonana z ceramiki

Wady patelni ceramicznych

Jedną z wad patelni ceramicznej jest to, że przygotowywanie na niej potraw wymaga użycia delikatnych sztućców – najlepiej silikonowych. Powodem tego jest ryzyko zarysowania gładkiego powierzchni naczynia, co może skutkować późniejszym przywieraniem potraw do jej dna. Nie jest także odporna na działanie zmiennych temperatur; nie należy zalewać gorącej patelni zimną wodą ani zbyt  intensywnie jej rozgrzewać, ponieważ może dojść do nieodwracalnego uszkodzenia ceramicznej powłoki pokrywającej dno naczynia.