dobra wędlina z szynkowaru

Szynkowar aluminiowy czy ze sztucznego tworzywa

W dzisiejszych czasach na półkach sklepowych AleDobre.pl można znaleźć szynkowary z aluminium oraz modele wykonane w całości z różnorodnych tworzyw sztucznych. Poszczególne modele mają swoje wady i zalety, które warto poznać, dzięki czemu łatwiej będzie dokonać udanego zakupu.

Aluminiowy szynkowar

Szynkowary aluminiowe wykonane są z wysokiej jakości metalu, który jest bezpieczny w kontakcie z żywnością. Pamiętać należy jednak o tym, że w urządzeniach z aluminium w żadnym wypadku nie można przygotowywać potraw kwaśnych. Dania tego typu niestety wytwarzać będą szkodliwe dla organizmu związki chemiczne. Aluminium nie radzi sobie również w bardzo wysokich temperaturach w odróżnieniu do konkurencyjnej stali nierdzewnej. Największą zaletą aluminium jest przede wszystkim to, że urządzenia z niego wykonane są wytrzymałe i bardzo szybko się nagrzewają. Dla wielu osób olbrzymią zaletą będzie również przystępna cena oraz szeroki wybór. Na samym końcu warto wspomnieć o tym, że naczynia aluminiowe niestety nie nadają się za bardzo do mycia w zmywarce.

Szynkowary z tworzywa sztucznego

Bardzo wielu producentów oferuje także szynkowary z tworzywa sztucznego. Mowa tutaj przede wszystkim o plastikowych modelach oraz urządzeniach silikonowych, które z miesiąca na miesiąc zdobywają coraz więcej zadowolonych użytkowników. Osoby, które decydują się na zakup nowego sprzętu z tworzywa sztucznego, powinny sprawdzić czy posiada on odpowiedni atest. Największą zaletą plastikowych urządzeń jest bardzo niewielka cena oraz to, że błyskawicznie się nagrzewają. Największą wadą jest z kolei mała odporność na uszkodzenia. Podczas upadku z niewielkiej wysokości plastik może ulec pęknięciu przez co cały sprzęt nadaje się tyko do wyrzucenia. Olbrzymim plusem jest także przystępna cena zwłaszcza, jak weźmie się pod uwagę konkurencyjne rozwiązania.