Modyfikacje sosu

Sos beszamelowy do bardzo popularny dodatek do zapiekanek, warzyw czy nawet ryb. Prostota jego wykonania, a do tego pyszny smak sprawiają, że dodajemy go do wielu dań. Sos ten często nazywany jest też sosem zasmażkowym, ponieważ podstawa jego przyrządzenia jest właśnie biała zasmażka, do której później stopniowo wlewa się mleko. W niektórych przepisach mleko zastępowane jest też śmietanką. To niestety ta bardziej kaloryczna wersja sosu. Pamiętajmy, że beszamel nie należy do tych mniej kaloryczny sosów, ponieważ przygotowywany jest na maśle, zaś śmietanka zamiast mleka sprawia, że to już prawdziwa bomba kaloryczna. Jednak od czasu do czasu warto urozmaicić dania właśnie tym pysznym sosem.

Podstawowy przepis na sos beszamelowy: https://www.mniammniam.com/sos-beszamelowy-prosty-przepis przeszedł sporo modyfikacji. W niektórych przepisach do podstawowego sosu dodaje się niekiedy takie dodatki jak żółtka, jogurt, śmietankę lub nawet parmezan. Dodatki mają na celu poprawienie smaku. W kuchni greckiej beszamel wykorzystywany jest do przygotowania dania znanego pod nazwą musaka. Jego wykorzystanie jest wielorakie, dlatego warto nauczyć się go przygotowywać.

Podstawowy przepis na przepyszny sos beszamelowy

Składniki:

– 3 szklanki mleka

– 4 łyżki masła

– 4 łyżki mąki

– przyprawy: sól, pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie sosu:

Masło rozpuść w rondlu, a następnie do płynnego masła dodać mąkę i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Otrzymana zasmażka z masła i mąki powinna mieć kolor jasnozłoty. Nie może się przypalić, dlatego trzeba ją mocno pilnować. Następnie należy powoli dolewać mleka, ciągle mieszając. Całość doprawić solą, pieprzem i odrobiną tartej gałki muszkatołowej. Gotować na wolnym ogniu jeszcze przez około 20 – 30 minut mieszając trzepaczką, aby sos nabierał puszystości.

Sos beszamelowy – ważne wskazówki

Zawsze, kiedy przygotowujemy zasmażkę, należy pamiętać o jej energicznym mieszaniu – w przeciwnym razie powstaną grudki.

Zasmażkę z mlekiem można gotować nawet przez pół godziny. Jeśli trzymasz mleko w lodówce, warto trochę poczekać, aż będzie miało temperaturę pokojową.