Placek po węgiersku

W naszej polskiej kuchni znajduje się mnóstwo ciekawych potraw, które możemy przyrządzać raz na jakiś czas i zmieniać menu kilka razy w tygodniu. Często lubimy również czerpać z kuchni naszych sąsiadów i krajów bałkańskich, które posiadają naprawdę cudowne i warte zainteresowania dania. Jednym z najpopularniejszych dań jest prawie każdemu znany placek po węgiersku. Jest to nic innego jak świetnie przyrządzany placek, który jest polany idealnie smakującym i pikantnie przyrządzonym gulaszem.

Klasyka na talerzu

Klasyczny placek ziemniaczany: https://www.mniammniam.com/przepis-na-tradycyjne-chrupiace-placki-ziemniaczane powinien mieć wielkość dużego talerza i dawać możliwość najedzenia się do syta. Ilość gulaszu w przypadku wersji węgierskiej podawana gościom w restauracjach musi być naprawdę spora. Wszystko spowodowane jest tym, że to danie stało się bardzo popularne wśród kierowców tirów i pracowników budowlanych, którzy wracając z pracy zajeżdżają najczęściej do restauracji i chcą się najeść do syta, by mieć energię potrzebną do pracy i do zregenerowania wysiłku zaraz po jej zakończeniu. 

Pikantny lub łagodny 

Placki ziemniaczane po węgiersku są najczęściej przyrządzane w wersji pikantnej, gdyż węgierska kuchnia i potrawy w niej dostępne są bardzo często oparte na papryczkach chili i innych pikantnych przyprawach. Jeśli ktoś nie przepada za pikantnym jedzeniem to przed zamówieniem placków po węgiersku warto zapytać kelnera, czy potrawa jest mocno przyprawiona. Przygotowując tę potrawę w domu mamy już ogromne pole do popisu i możemy dostosować ją w stu procentach do własnego uznania, tak by mocno nam smakowała.