pieczeń mięso

Jaką brytfannę wybrać?

Naczynie do pieczenia, jakim jest brytfanna, jest podstawowym narzędziem w kuchni, służącym do kompleksowego przygotowywania potraw. Można w nim nie tylko przygotowywać mięsa w całości, lecz także piec zapiekanki, czy też ciasta. Powstaje jednak jeden problem, jaki dokładnie rodzaj brytfanny wybrać? Z jakiego materiału powinna być wykonana, aby miała możliwie najlepsze cechy?

Cechy brytfanny żeliwnej

Jedną z najczęściej wybieranych wersji brytfanny, jest ta wykonana po prostu z żeliwa. Brytfanna żeliwna do pieczenia nadaje się wręcz idealnie, a dodatkowo charakteryzuje się niezwykłą wręcz trwałością. Dzięki temu, że jest bardzo odporna na wysokie temperatury, ścieranie, mycie czy też wilgoć, jej trwałość szacowana jest na co najmniej kilkanaście lat. Dodatkowo dostępna jest ona w kilku kształtach, więc nie będzie żadnych problemów z dopasowaniem jej do swoich potrzeb.

Cechy brytfanny emaliowanej

Drugim bardzo popularnym modelem jest brytfanna emaliowana. Jest to po prostu stalowe naczynie, które pokryte jest emalią. Cechą szczególną tej wersji jest znacznie większa uniwersalność, ponieważ oprócz tego, że można jej używać w piecyku, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystywana była także po prostu na płycie kuchennej. Dzięki temu znacznie wrastać liczba możliwych zastosowań. Dodatkowo tego typu brytfanna jest o wiele lżejsza niż wersja żeliwna, a także jest niezwykle łatwa w czyszczeniu, ponieważ do emaliowanych powierzchni przywiera mniej zabrudzeń.