Jak kupić przyprawy dobrej jakości?

By nasze potrawy zachwycały niesamowitym smakiem i aromatem, potrzebne jest coś więcej, niż tylko odpowiednia obróbka składników. Tajemnicą większości znanych potraw są doskonale skomponowane przyprawy, które definiują ich charakter. Ale jak sprawić, by zakup przypraw nie skończył się rozczarowaniem, a ukochanej poprawy nie popsuł dodatek przyprawy o złym smaku?

Świeżość to podstawa – zakup od sprawdzonych dostawców

Zainteresowanie różnorodnymi przyprawami ze wszystkich zakątków świata powoduje, że na rynku pojawia się coraz więcej sklepów, które oferują ich szeroki wybór. Jednak kupując dodatki, którymi uświetnimy naszą kuchnię, powinniśmy zwracać uwagę na coś więcej, niż tylko bogatą ofertę sprzedawcy. Dobry sklep z przyprawami dba w pierwszej kolejności o świeży, doskonale zabezpieczony towar.

Na każdej z kupowanych przez nas przypraw powinna znaleźć się data paczkowania oraz kraj pochodzenia. Jeśli tych informacji brakuje, mamy szansę, by natrafić na zwietrzały, bezużyteczny towar. W każdym renomowanym sklepie z przyprawami przechowywane są one ponadto w szczelnych opakowaniach, by nie dostała się do nich wilgoć, która może powodować pleśnienie.

Sposób przechowywania – równie ważna kwestia

Jeżeli zdobyliśmy już wymarzony zestaw przypraw, kolejną istotną sprawą będzie przestrzeganie zaleceń producenta w kwestii ich przechowywania. Na ogół dostępne w sklepach przyprawy oznaczone bywają datą ważności, która wyznaczana jest po około 2 latach od daty produkcji.

Czy znaczy to, że przeterminowane przyprawy nam zaszkodzą? Raczej nie, choć z całą pewnością przez ten czas utracą wiele ze swojej mocy. By wydłużyć ich świeżość, powinniśmy trzymać je w szczelnych pojemnikach. Wyjątkiem są tu dodatki takie, jak choćby siemię lniane – tu zawartość tłuszczów sprawia, że po dłuższym czasie może ono zjełczeć.