Jakie wartości odżywcze ma wędzona słodka papryka?

Wędzona papryka ma bardzo specyficzny smak, który charakteryzuje się połączeniem wyrazistości i łagodności. W pierwszej kolejności warto postawić na paprykę, która wędzona jest na drewnie dębowym. Słodka papryka wędzona nadaje każdemu daniu niesamowitego charakteru i niezapomnianego zapachu. Wędzoną paprykę warto dodawać przede wszystkim do dań mięsnych, gulaszy, wędlin i grillowanych mięs, które w polskiej kuchni cieszą się dużym zainteresowaniem.

Jakie właściwości odżywcze?

Wędzona słodka papryka jest bardzo bogata w witaminy (B9,B1, B2, B3, E, K1) i minerały (magnez, fosfor, potas, mangan). Wędzona papryka jest także bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu jest bardzo sycąca i spowalnia wchłanianie tłuszczów i cukrów. Jest to doskonałe warzywo dla tych osób, które chcą pozbyć się kilku zbędnych kilogramów i poprawić swoją dotychczasową sylwetkę. Papryka w każdej postaci ceniona jest nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Wędzona papryka przypadnie do gustu osobom, które mają mniejsze lub większe problemy z wzdęciami i zaparciami.

Dlaczego właśnie wędzona papryka?

Przyprawa z papryki znacząco wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, dlatego też nie można przejść obok niej obojętnie. Wędzona słodka papryka działa oczyszczająco na nasz organizm i skutecznie niweluje wpływ niebezpiecznych toksyn i zanieczyszczeń. Słodka papryka po wędzeniu jest również bogatym źródłem beta-karotenu i witaminy C.