Mąka kokosowa do przygotowania deseru

Niektóre panie domu ograniczają do podania obiadu szybkiego, jednogarnkowego czyli zupy albo bardziej sycącego dania głównego. Wiele kobiet podaje także do obiad deser. Prawdziwym wyzwaniem jest, kiedy trzeba ugościć osoby na diecie bezglutenowej albo osobę, która unika glutenu i raczej nie poczęstuje się zwykłym ciastem, do którego przygotowania została użyta mąka pszenna.

Ciasta a mąka

Mąka kokosowa doskonale sprawdza się przy przygotowywaniu deserów. Każdy kto ma choć niewielkie pojęcie o kuchni, doskonale wie, że do upieczenia ciasta potrzeba mąki. Zazwyczaj jest to po prostu mąka pszenna, ta mąka jest idealna dla ludzi, którzy nie zastanawiają się nad walorami zdrowotnymi potraw, które spożywają, a zależy im tylko na smaku. Pojawiają się jednak głosy ekspertów, że pszenica, a także mąka pszenna, nie do końca są dobre dla ludzkiego organizmu i dobrze by było ograniczyć spożycie właśnie produktów do których przygotowania użyta była mąka pszenna. Biała pszenna mąka nie ma praktycznie żadnych dobrych właściwości dla ludzkiego organizmu.

Mąka z kokosa?

Kokos jest bardzo popularny w Azji, ale mąka kokosowa , która wyróżnia się szlachetnym słodkawym smakiem, jest niezwykle popularna także w Polsce, szczególnie od czasu kiedy coraz więcej osób zwraca uwagę na to co spożywa, a w związku z tym ogranicza spożycie glutenu. Mąka z kokosa doskonale nadaje się do potraw wegetariańskich i wegańskich co sprawia że ma swoje rzesze zwolenników.