Kurkuma mielona – zastosowanie w kuchni

Jej ojczyzną są Indie, gdzie stosowano ją na długo przed erą Chrystusową. Gdy w VII wieku n.e. dotarła do Chin na stałe zagościła nie tylko w kuchni, ale także w przepisach tradycyjnej i niezwykle skutecznej medycyny chińskiej. Dzisiaj kurkuma mielona dostępna jest na całym świecie. Jak można ją wykorzystać na co dzień?

Mielona kurkuma – nie tylko w kuchni
Kurkuma w postaci proszku powstaje po zmieleniu suszonych korzeni ostryżu, który należy do rodziny imbirowatych. Cechą charakterystyczną kurkumy jest jej piękny żółty kolor. Kurkuma nie ma intensywnego zapachu ani smaku, dzięki czemu można ją dodawać zarówno do dań słonych, jak i do deserów.

Podczas kwitnienia roślina wydaje okazałe kłosy kwiatów w kolorze różowym lub fioletowym. Kwiaty osadzone są na nagiej łodydze – wyglądają bardzo efektownie. W sprzedaży często spotyka się je w kompozycjach z kwiatów ciętych lub jako rośliny do hodowli w doniczkach.
Kurkuma mielona ma też swoje zastosowanie w lecznictwie.

Ze względu na to, że badania nad właściwościami rośliny wciąż trwają z roku na rok wydłuża się katalog schorzeń przy których korzystne jest stosowanie kurkumy mielonej. Potwierdzono antyoksydacyjne działanie kurkumy, przeciwzapalne, przeciwbólowe. Kurkuma działa pobudzająco na komórki nerwowe w mózgu – opracowanie leku na bazie kurkumy jest wielką nadzieją dla chorych na depresję oraz chorobę Alzheimera.

Jak wykorzystać mieloną kurkumę w kuchni?
Kurkumę mieloną stosuje się we wszystkich kuchniach azjatyckich – głównie indyjskiej, chińskiej oraz arabskiej. Jest niezastąpiona do przygotowania ryżu, makaronu, pierogów. To bezpieczny barwnik spożywczy pochodzenia naturalnego. Czasem stosuje się ją w zastępstwie szafranu – najdroższej przyprawy świata.
Kurkuma nadaje potrawom pięknego koloru oraz podciąga ich smak. W polskiej kuchni tradycyjnej warto dodawać ją do rosołu, kurczaka, mięs oraz potraw z warzyw. Makaron wegański robiony z mąki i wody z dodatkiem szczypty kurkumy mielonej wyglądać będzie jak tradycyjny zrobiony z dodatkiem jaj kurzych.
Dla wzmocnienia walorów leczniczych warto stosować kurkumę w połączeniu ze składnikami zawierającymi piperynę – jest ona w pieprzu czarnym oraz kapsaicynę, której najwięcej jest w papryce ostrej.