Gałka muszkatołowa- przyprawa o wielu obliczach

Po gałkę muszkatołową sięga się zazwyczaj w okresie świątecznym lub podczas pieczenia ciast. Nic dziwnego- świetnie komponuje się ze słodyczami. Warto jednak dać tej przyprawie więcej możliwości, bowiem potrafi dopasować się do wielu sytuacji- także tych spoza kuchni.

Wyjątkowa przyprawa

Gałka muszkatołowa (szukaj w sklepie planteon.pl) należy do przypraw, które pasują zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Urozmaica potrawy z dodatkiem warzyw oraz desery. Jej korzenny smak idealne wpisuje się w jesienny klimat- pikantny aromat rozgrzewa w chłodne dni. Z jej dodatkiem pierniki, zupa dyniowa, grzane wino, a nawet kawa, nabiorą zupełnie innego charakteru. Mieloną gałkę muszkatołową można znaleźć w większości sklepów spożywczych. Jest to jedna z bardziej znanych przypraw.

Aromatyczne kosmetyki

Nasiona muszkatołowca zawierają sporo olejków eterycznych, które- ze względu na intensywną nutę zapachową- są z powodzeniem wykorzystywane w przemyśle drogeryjnym. Korzenna woń jest częstym dodatkiem do perfum, wód toaletowych, mydeł, balsamów oraz wielu innych preparatów pielęgnacyjnych. Świetnie łączy się z innymi substancjami dodając mocnego akcentu do kosmetyków. Wiele osób ceni także jej właściwości pozwalające się zrelaksować- sól do kąpieli o korzennym zapachu może przynieść ukojenie.

Orientalne dania i słodkie zapachy na wyciągnięcie ręki? Z gałką muszkatołową w domowej spiżarni zarówno kuchnia, jak i pielęgnacja nie będą nudne.