Dlaczego warto w kuchni mieć maszynkę do makaronu

Maszynka do makaronu kojarzy nam się z jakimś staromodnym przeżytkiem, kiedy to przed laty gospodynie domowe wspomagały się nim, aby przygotować tradycyjny niedzielny obiad, czyli rosół z makaronem. Maszynka wyręczała w pracochłonnym krojeniu, a często również angażowała dzieci, bo kręcenie korbką i obserwowanie, jak powstają cienkie nitki, było całkiem przyjemne.

Domowy makaron wraca do łask

Coraz bardziej popularny staje się na powrót domowy makaron.
W niektórych domach zachowały się nawet jeszcze te stare urządzenia, które znów są wyciągane i używane z powodzeniem. Przygotowanie tego popularnego dodatku do naszych posiłków przy pomocy maszynki do makaronu jest znacznie szybsze, a nitki dużo zgrabniejsze. Te nowsze urządzenia wyposażone są w dodatkowe funkcje, które jeszcze lepiej radzą sobie z produkcją makaronu. Najprościej można je podzielić na dwa rodzaje:

– maszynki ręczne

– maszynki elektryczne

W pierwszym przypadku używamy specjalnej korbki do kręcenia.
Z nowoczesnym maszynkami do makaronu możemy ograniczyć się do dodania w odpowiednich proporcjach składników, a one wyrobią ciasto
i wykroją preferowany kształt.

Dlaczego warto wyposażyć swoją kuchnię w maszynkę do makaronu?

– Znacznie skrócimy czas przygotowywania porcji makaronu. Ręczne krojenie przy pomocy noża zajmuje nawet 2/3 więcej czasu.

– Wykrojony makaron jest znacznie ładniejszy. Nitki są równe i w jednym kształcie.

– Z jej pomocą potniemy ciasto na dowolne kształty. Maszynki wyposażone są w specjalne nakładki, które zależnie od preferencji stworzą nitki, wstążki czy lasagne.

– Domowy makaron jest smaczniejszy i tańszy.