płyta grillowa

Jaką płytę grillową wybrać?

Na rynku znajdziemy sporo ciekawych rozwiązań dla gastronomii. Niezbędne są płyty grillowe, które spełnią oczekiwania użytkowników. Jaki rodzaj płyty wybrać? Na jaki materiał postawić?

Płyty grillowe ze stali

Jednym z najpopularniejszych opcji jest stalowa płyta grillowa, która wykonana jest ze stali trudnościeralnej. Zaletami w tym przypadku są:

płyta grillowa
  • łatwe utrzymanie czystości,
  • wygodna praca,
  • szybkie nagrzewanie powierzchni,
  • równomierne utrzymywanie i rozprowadzanie temperatury.  

Płyty żeliwne

Kolejnym ciekawym pomysłem jest wykorzystanie płyty z żeliwa, która cechuje się bardzo dobrą akumulacją ciepła. Jest to związane z faktem, że żeliwo doskonale przewodzi ciepło. Żeliwna płyta wolniej stygnie, nagrzewa się niezwykle równomiernie i długo utrzymuje ciepło. Na uznanie zasługuje też wysoka wytrzymałość i odporność na różnorodne uszkodzenia. Taki sprzęt posłuży nam przez wiele lat. 

Płyty chromowane

Chromowane płyty z pewnością dobiorą osoby, dla których bardzo ważna jest higiena pracy. Taki rodzaj wyróżnia się tym, że produkty w trakcie grillowania nie przywierają do powierzchni. Dzięki temu możemy smażyć w przyjaznych i czystych warunkach. Chromowana powłoka zużywa mniej energii niż inne rozwiązania. 

Warto podkreślić, że dobrać też możemy płytę ceramiczną, jaka pozwala zaoszczędzić energię elektryczną. Plusem jest to, że łatwo utrzymamy sprzęt w czystości, co ma znaczenie, gdy grillowanie odbywa się na oczach innych osób. Wybór nie jest łatwy, jednakże należy go dostosować do swoich oczekiwań.