komora-chlodnicza

Na co zwrócić uwagę wybierając komory chłodnicze gastronomiczne?

W branży gastronomicznej komory chłodnicze gastronomiczne odgrywają bardzo ważną rolę, dlatego też przy ich wyborze należy zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów. Pamiętać należy o tym, że to właśnie ten sprzęt odpowiada na utrzymanie świeżości poszczególnych produktów, dzięki czemu można zadbać o wysoką jakość podawanych dań i bezpieczeństwo klientów.

Czynnik chłodniczy ma znaczenie

W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę oczywiście na rodzaj chłodziwa, który zamontowany jest w chłodziarkach gastronomicznych. W nowoczesnych urządzeniach rolę chłodziwa najczęściej pełni gaz, który za pomocą kompresora naprzemiennie skrapla się i paruje. Zimne chłodziwo, które krąży w instalacji chłodniczej automatycznie pochłania ciepło z otoczenia. W ten prosty sposób można sprawnie schłodzić powietrze w komorze. Kolejną bardzo rozpowszechnioną grupą czynników chłodniczych są oczywiście freony, a dokładniej mówiąc związki węgla, chloru i fluoru. Freony wykorzystywane są nie tylko w komorach chłodniczych gastronomicznych, ale również w lodówkach.

Układ chłodzenia

Kolejnym elementem, na który należy zwrócić uwagę jest układ chłodzenia. Na rynku dostępne są komory chłodnicze gastronomiczne statyczne i dynamiczne. Statyczny układ chłodzenia spotkać można głównie w tańszych modelach chłodziarek. W urządzeniach tych w komorze nie zachodzi cyrkulacja powietrza, a wykorzystywana jest jedynie naturalna konwekcja. Najlepszym wyborem są modele wspomagane specjalnym wentylatorem. Jeżeli chodzi o wydajność lepszymi parametrami użytkowymi może pochwalić się chłodzenie dynamiczne. Dzięki temu rozwiązaniu możliwe jest utrzymanie stabilnej temperatury w całej komorze nawet przy bardzo częstym otwieraniu.