babeczki muffinki

Z jakiego materiału wybrać foremki do babeczek?

Podczas przygotowywania babeczek trzeba pamiętać o naprawdę wielu sprawach. Nie tylko o tym, jak wykona się ciasto, czy też, jaka będzie zawartość babeczek lub ich polewa, lecz również to, w czym będą one upieczone. Jeśli wybiera się foremki do babeczek, to bez wątpienia zdecydowanie najważniejszą sprawą jest to, z jakiego będą one zrobione materiału. Jak to więc wygląda w szczegółach?

Foremki papierowe

muffinki

Bez wątpienia zdecydowanie najpopularniejsze i najczęściej stosowane są papierowe foremki do babeczek. Nie tylko są one bardzo tanie, lecz także bardzo często znaleźć je można nawet w osiedlowym małym sklepie. Oczywiście największą ich wadą jest to, że są one jednorazowe, więc po jednym upieczeniu konieczne jest kupienie kolejnych foremek.

Foremki aluminiowe

Jeśli ktoś chciałby mieć foremki, które będą wielorazowego użytku, to poleca się w pierwszej kolejności sięgnąć po modele aluminiowe. Oczywiście są one nieco droższe niż papierowe, lecz dzięki temu, że wykonane są z mocnego materiału, możliwe jest ich umycie, a także ponowne wykorzystanie. Sporą niedogodnością w ich wypadku jest jednak to, że ciasto dość mocno do nich przywiera, co sprawia, że nie trudno o uszkodzenie babeczki podczas jej wyjmowania.

Foremki silikonowe

Na koniec pozostają foremki zdecydowanie najdroższe, które również są wielokrotnego użytku. W odróżnieniu jednak od wersji aluminiowej, modele silikonowe po pierwsze dają możliwość ich znacznie łatwiejszego przechowywania, a po drugie, nie powodują przywierania do nich ciasta, więc babeczki zawsze wychodzą w nich idealne i piękne, bez żadnych popsutych krawędzi.