Jesteś tym, co jesz
Dzisiejsza dieta składa się przede wszystkim z wysoce przetworzonych produktów. Dostarcza kalorii, ale jest uboga w ważne dla organizmu składniki. Tym tłumaczy się powszechność tzw. chorób cywilizacyjnych. By zachować zdrowie, ważne jest wprowadzenie do diety produktów bogatoresztkowych, probiotyków i prebiotyków.
Współczesna dieta
Przeciętna dieta składa się z produktów wysoce przetworzonych, długoterminowych i łatwych do przygotowania. Żywność jest też zanieczyszczona pestycydami, hormonami stosowanymi w hodowli zwierząt i metalami ciężkimi. By przedłużyć trwałość produktów stosowane są konserwanty, a sztuczne aromaty i barwniki mają za zadanie zwiększyć jej walory estetyczne. Natomiast nie ma nacisku na to, by jedzenie było zdrowe, czyli jak najbardziej naturalne.
Efekty współczesnej diety
Taka dieta jest uboga w witaminy i mikroelementy. Jest ubogoresztkowa – „zagładza” pożyteczne bakterie i niszczy zdrową mikroflorę bakteryjną. Zawarte w niej zanieczyszczenia i sztuczne dodatki powodują szereg chorób i zaburzeń. Istnieje korelacja między tym typem diety, a coraz częstym występowaniem cukrzycy, chorób serca, chorób autoimmunologicznych oraz autyzmu i ADHD u dzieci.
Jarmuż i inne cenne warzywa
Zdrowa dieta powinna składać się z produktów jak najbardziej naturalnych. Powinno w niej być też dużo świeżych warzyw i owoców.
Niektóre warzywa, jak np. jarmuż (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/suszone-warzywa/jarmuz-mielony), cebula, pomidory, brokuły są szczególnie wartościowe. Są one bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Zawierają antyutleniacze, które niwelują wolne rodniki, a przez to chronią organizm przed rakiem.
Naturalne źródła pożytecznych bakterii
Do diety warto włączyć także tzw. probiotyki, czyli naturalne produkty zawierające pożyteczne kultury bakterii. Będą to produkty fermentowane, takie jak kapusta kiszona, kiszone ogórki oraz fermentowane produkty mleczne (np. jogurt, kefir).
Prebiotyki
Natomiast prebiotyki to substancje, dzięki którym pożyteczne bakterie szybko się namnażają. Prebiotyki także znajdują się w wielu naturalnych produktach, a szczególnie w cebuli, czosnku, porze, pomidorach i bananach.