Czym charakteryzują się wysokiej jakości patelnie wok?

Wybranie porządnej patelni wok nie jest prostym zadaniem zwłaszcza że oferta na rynku jest bardzo szeroka i różnorodna. Aby dokonać udanego zakupu należy zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo jak wybrać patelnię wok, aby przygotować pyszne potrawy.

Patelnie wok z powierzchnią tytanową

W ostatnim czasie rekordy sprzedaży biją patelnie wok z powierzchnią tytanową: https://ostry-sklep.pl/woki. Największym atutem patelni tego typu jest to, że doskonale przewodzą ciepło, a co najważniejsze mogą pochwalić się dużą odpornością na ścieranie i przypadkowe zarysowania. Na powierzchni tytanowej bez problemu można smażyć bez użycia tłuszczu, dzięki czemu potrawy są o wiele zdrowsze. Przy smażeniu wystarczy dodać niewielką ilość wody, dzięki czemu potrawy zachowają swój naturalny smak i niepowtarzalny aromat.

Zwykłe patelnie żeliwne

Żeliwne patelnie wok są bardzo trwałe i dość dobrze utrzymują ciepło, dlatego też cieszą się tak dużym zainteresowaniem. Podczas smażenia na żeliwnych patelniach wydziela się oczywiście żelazo, które jest bardzo drogocennym składnikiem dla osób zmagających się z chorobami serca. Żeliwne patelnie są odporne na silne uderzenia i przypadkowe stłuczenia, dlatego też służyć będą latami. Problemy pojawiają się dopiero podczas czyszczenia. Porowata powierzchnia sprawia, że trzeba poświęcić nieco czasu na kompleksowej pielęgnacji. Przy żeliwnych patelniach wok pamiętać należy również o tym, aby po myciu dokładnie je osuszyć, dzięki czemu nie będzie problemów z rdzewieniem.

Patelnie stalowe – czy warto?

Jeżeli chodzi o trwałość i odporność na zarysowanie, to warte uwagi są również patelnie stalowe. Powłoka stalowa jest bardzo wytrzymała, dlatego też bez problemu można mieszać smażone potrawy metalowymi przyrządami. Kwaskowate przyprawy nawet w najmniejszym stopniu nie wchodzą w bezpośrednią reakcję z patelnią żeliwną, dlatego też nie odczuwa się metalicznego posmaku. Największą wadą patelni stalowych jest oczywiście to, że dość długo się nagrzewają. Spora waga może utrudnić również operowanie patelnią nad ogniem.