Komosa ryżowa ma wiele właściwości prozdrowotnych
Komosa ryżowa jest najstarszą rośliną uprawną, która stanowi źródło wielu składników odżywczych. Nasiona komosy znajdują zastosowanie w kuchni, są one źródłem wielu witamin oraz minerałów. Nasiona te są także źródłem saponin, które nadają im nieco gorzkawy smak. Dlatego, przed gotowaniem komosy, należy opłukać jej ziarna wodą. Komosa znajduje swoje zastosowanie w dietach specjalnych i prozdrowotnych.
Komosa ryżowa wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe
Komosa jest źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych, takich jak kwas linolowy i linolenowy. Są to kwasy, które biorą udział w wielu przemianach metabolicznych w organizmie. Odpowiadają one, między innymi, za obniżenie poziomu cholesterolu, co chroni naczynia krwionośne przed zmianami miażdżycowymi oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Komosa ryżowa według najnowszych badań może przyczynić się także do obniżenia ryzyka chorób nowotworowych, ponieważ zawiera w swoim składzie związki polifenolowe. Związki te przyczyniają się do oczyszczania organizmu z wolnych rodników, które są źródłem chorób nowotworowych, cukrzycowych oraz neurodegeneracyjnych.
Komosa ryżowa znajduje zastosowanie w diecie bezmięsnej
Komosa ryżowa z planteon.pl stanowi bogate źródło białek egzogennych, czyli takich, których nie wytwarza ludzki organizm. W swoich nasionach quinoa zawiera dwukrotnie więcej białka niż w ziarnach ryżu. Fakt ten powoduje, że jest ona bardziej odżywcza. Dlatego może zastępować białko pochodzenia zwierzęcego w diecie. Stąd jej powszechne zastosowanie w dietach wegańskich oraz wegetariańskich.
Ciekawym jest fakt, że w nasionach komosy nie stwierdzono białka glutenu, które może być przyczyną wielu dolegliwości pokarmowych. Dlatego stanowi ona jedną z podstawowych składników diety bezglutenowej.
Duża gama dostępnych składników odżywczych, których źródłem jest komosa ryżowa, powoduje, że jest ona ciekawym, alternatywnym składnikiem w podstawowej diecie. Może być przyrządzana jako osobne danie lub jako dodatek do zup i dań warzywnych.