Jakie kieliszki do wódki wybrać?
Dbałość o oprawę przyrządzanych dań to niezwykle istotny aspekt sztuki kulinarnej. Mając na myśli oprawę, należy rozumieć przez to dobór odpowiedniego rodzaju naczyń do konkretnego napoju lub posiłku oraz ich właściwe ułożenie na stole, z dbałością o estetykę.
Dlaczego rodzaj kieliszka ma znaczenie?
Wyżej wspomniana już dbałość o oprawę przyrządzanych posiłków stanowi powód ogromnego zróżnicowania naczyń, w których podaje się dania oraz napoje. Zróżnicowanie można zaobserwować przede wszystkim w kwestii naczyń służących do podawania alkoholu. Każdy rodzaj kieliszka posiada własne, indywidualne cechy, które sprawiają, że to właśnie on jest najlepszy do podawania w nim poszczególnych rodzajów alkoholu. I nie należy traktować tego jako błahostkę, bowiem budowa różnych rodzajów kieliszków dostosowana jest do sposobu picia różnych alkoholi z uwzględnieniem ich właściwości fizyczno-chemicznych. Dobór odpowiedniego kieliszka może wydawać się na pozór rzeczą nieistotną, jednak ten drobny szczegół może zupełnie odmienić wrażenia płynące ze spożywania konkretnych rodzajów trunków. Warto poświęcić chwilę, aby poznać różnice, płynące z korzystania z różnego rodzaju kieliszków.
Jakie kieliszki do wódki będą rzeczywiście odpowiednie?
Wódka jest najbardziej popularnym rodzajem alkoholu. Pojawia się ona w kulturze od zamierzchłych czasów. Do dnia dzisiejszego trudno wyobrazić sobie imprezę okolicznościową bez udziału tego trunku. W związku z tym warto poświęcić chwilę na to, aby poznać różne kieliszki do wódki ze sklepu GastroPuls.
Wódkę w zależności od jej rodzaju podaje się w kieliszkach z płaskim spodem, lub w specjalnie żłobionych kieliszkach z nóżką, które z reguły wyglądają na bardziej eleganckie oraz różnią się grubością szkła. Kieliszki różnią się również między sobą pojemnością. Najpopularniejsze są kieliszki o pojemności 25 mililitrów. Najczęściej można je spotkać na imprezach okolicznościowych, takich jak na przykład wesela. Rozmiar takiego kieliszka pozwala w odpowiedni sposób kontrolować ilość spożywanego alkoholu.
Czystą wódkę najczęściej serwuje się w kieliszkach z płaskim spodem, które potocznie nazywa się „shotami”. W przypadku droższej, gatunkowej wódki, warto użyć grubszego kieliszka z nóżką.
Oprócz kieliszków do wódki istnieje również olbrzymi wybór kieliszków do wina, whisky czy brandy. W zależności od rodzaju alkoholu, który preferujemy, warto poznać rodzaje oraz właściwości poszczególnych kieliszków, aby zapewnić sobie maksymalne doznania smakowe płynące ze spożywania alkoholu.