Mata silikonowa do pieczenia – czy warto w nią zainwestować?
Mata silikonowa do pieczenia to akcesorium, które znaleźć można zarówno w prywatnych, jak i w restauracyjnych kuchniach. Nie ma się temu, co dziwić, bo jest to niezwykle funkcjonalny gadżet. Nie każdy jednak wie, do czego taką matę można wykorzystać, dlatego warto poznać jej największe zalety. Należałoby także zdawać sobie sprawę z tego, jak należy ją wybrać.
Do czego można wykorzystać matę silikonową do pieczenia?

Jako że mata silikonowa do pieczenia jest bardzo popularna, znaleźć ją można w niemal każdym sklepie z akcesoriami kuchennymi, np. tutaj. Silikonową matę można wykorzystać przede wszystkim do:
- ugniatania ciasta
- pozostawienia na niej ciasta w celu jego wyrośnięcia
- lepienia pierogów, ciast czy rogalików
Co ciekawe, wyrabianie ciasta na macie silikonowej jest niezwykle wygodne. Ciasto nie przywiera bowiem do niej, więc nie trzeba podsypywać go mąką. Pozwala to także na zaoszczędzenie tego produktu spożywczego. Warto także mieć świadomość tego, że ciasto drożdżowe pozostawione na macie silikonowej stosunkowo szybko wyrasta. Dzięki temu można zatem oszczędzić swój czas.
Jakimi kryteriami kierować się przy wyborze maty silikonowej do pieczenia?
Aby mata silikonowa do pieczenia należycie pełniła swoją rolę, należy jak najstaranniej ją wybrać. Dobrym pomysłem będzie zatem przejrzenie ofert sklepów internetowych i stacjonarnych z akcesoriami do pieczenia. Ważne jest to, aby mata posiadała odpowiedni rozmiar. Do zagniatania dużej ilości ciasta przyda się mata pokaźnych rozmiarów. Jeśli jednak nie ma się potrzeby przygotowywania dużych ilości rogali czy ciastek, w zupełności wystarczająca będzie mała silikonowa mata.
Dobrze byłoby też zwrócić uwagę na jej grubość. Im cieńsza mata, tym mniejsza będzie jej odporność na uszkodzenia mechaniczne. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że takie akcesorium nie należy do jakichś szczególnie wytrzymałych. Dlatego też matę silikonową należy w delikatny sposób myć. Lepiej nie używać do tego celu gąbki o szorstkiej powierzchni. Nie należy także zeskrobywać zaschniętego ciasta przy pomocy noża.