Szatkownica do warzyw – jakie są jej rodzaje i czym kierować się przy wyborze?
Każda profesjonalna kuchnia powinna posiadać w swoim asortymencie szatkownicę do warzyw, która oszczędzi wiele czasu oraz energii podczas przygotowywania składników zarówno początkującej osobie, jak i szefowi kuchni. Jakie są rodzaje szatkownic do warzyw i o czym pamiętać podczas zakupu tego urządzenia?
Jakie wyróżnia się rodzaje szatkownicy do warzyw?
Do wyboru są dwa główne rodzaje szatkownicy do warzyw i z racji, że oba różnią się między sobą, to trzeba dobrze się nad nimi zastanowić. Te niewielkie i praktyczne urządzenia dzielą się na: ręczne oraz elektryczne. Oba różnią się od siebie możliwościami i funkcjami, takimi jak:
- ręczne – zajmuje niewiele miejsca i nie ma potrzeby podłączania jej do prądu, dlatego sprawdzi się praktycznie wszędzie. Ich zestawy często są zaopatrzone w wiele ostrzy o różnych kształtach oraz rozmiarach, więc przydadzą się w przygotowywaniu surówek lub sałatek.
- elektryczne – w porównaniu do ręcznej zajmuje więcej miejsca, ale za to jest bardziej wydajna i poradzi sobie z twardymi składnikami. Do zestawu dołączane są duże pojemniki, więc nie ma konieczności wykonywania przerw w celu jego opróżnienia.
Na co zwracać uwagę podczas zakupu szatkownicy do warzyw?
Szatkownica do warzyw wraz z jej rozwojem ma coraz więcej funkcji, w których można się pogubić i właśnie dlatego warto dowiedzieć się najważniejszych informacji na temat produktu przed jego wyborem. Najpierw powinno się określić konkretne wymagania odnośnie urządzenia, ponieważ wybór jest zależny od własnych preferencji.
Jedną z istotnych kwestii jest oczywiście jej materiał, ponieważ zarówno elementy tnące, jak i obudowa szatkownicy powinny być wykonane z materiału trwałego i odpornego na uszkodzenia mechaniczne. Najczęściej wybieranym jest stal nierdzewna, która gwarantuje twardość oraz wytrzymałość.
Ważny jest także rodzaj oraz ilość wkładek szatkownicy, by urządzenie funkcjonowało prawidłowo, dlatego warto zadbać o to, by wkładki różniły się zastosowaniem oraz by można było je łatwo wymienić. Aby urządzenie nie miało także problemu z krojeniem warzyw, dobrze jest wybrać wydajny model z odpowiednimi parametrami, szczególnie ten mający minimum 500 W.
Jeśli kucharzowi zależy na wydajności oraz szybkości działania, powinien zdecydować się na elektryczną szatkownicę, szczególnie jeśli zajmowane przez urządzenie miejsce nie stanowi problemu – w przeciwnym razie lepszym wyjściem jest wybranie ręcznej szatkownicy, którą można pomieścić wszędzie.