Garnki emaliowane na co dzień w kuchni

Garnki do gotowania to podstawowy produkt wyposażenia każdej kuchni. To od nich zaczyna się zwykle kompletowanie naczyń kuchennych, nawet wtedy, gdy kupuje je się pojedynczo i zestawia w dłuższym okresie czasu. Tym bardziej że w procesie podejmowania decyzji trzeba zwrócić uwagę nie tylko na ich pojemność i wygląd, ale dostosować je do kuchenki i przeanalizować własności fizyczne materiału z jakiego są wykonane. 

Garnki emaliowane, czyli jak kompletować wyposażenie kuchni?

Oferta zestawów garnków i tych w sprzedaży detalicznej jest ogromna. Jak więc nie zgubić się w natłoku informacji i detali opisujących poszczególne produkty? Najlepiej kierować się kilkoma podstawowymi zasadami:

  • poszukać na opakowaniu garnka informacji o nadanym produktowi ateście Państwowego Zakładu Higieny, to on określa warunki zdrowotne materiału do produkcji każdego z naczyń
  • garnki stosowane do codziennego użycia nie powinny zawierać szkodliwych składników, takich jak: ołów, BPA czy kadm; niewłaściwe wykorzystywanie naczyń zawierających te składniki, szorowanie ich, mieszanie zawartości ostrymi przyborami może doprowadzić do uszkodzenia zewnętrznej powłoki i uwolnienia tych minerałów, przedostających się wówczas do żywności
  • najlepiej kupować takie garnki, których materia nie wchodzi w reakcję z żywnością i jest odporna na znajdujące się w niej kwasy
  • garnki do gotowania powinny posiadać grube tło, być odporne na temperaturę oraz uszkodzenia mechaniczne

Najpopularniejsze garnki emaliowane

garnki emaliowane

Garnki emaliowane z tego sklepu można znaleźć w większości polskich kuchni. To naczynia mam i babć, na szczęście w ostatniej dekadzie przeszły metamorfozę i produkowane są w nowym, atrakcyjnym designie, zachęcającym do zakupu kolorami i wzornictwem. Te nowoczesne produkty charakteryzują się gładką i niezwykle szczelną powłoką, która zapobiega gromadzeniu się ewentualnych bakterii. Jednocześnie nawet wtedy, gdy używane są w wysokich temperaturach, nie uwalniają szkodliwych substancji, które mogłyby działać negatywnie na zdrowie użytkowników. 

Garnki emaliowane mogą być poddawane gwałtownym zmianom temperatury, np. z zimnego środowiska przejść błyskawicznie do bardzo gorącego. Nie wszystkie produkty posiadają tę właściwość. Dobrze położona, jakościowa emalia nie wchodzi w reakcję z detergentami i jest odporna na ścieranie, nawet energiczne mycie. O czym jednak trzeba pamiętać, stosując emaliowane garnki? Nie powinno się używać metalowych akcesoriów kuchennych, wszelkich łyżek, noży, chochli wykonanych z metalu. Mogłyby one zarysować i naruszyć emaliowaną powłokę, dlatego najlepiej używać drewniane przybory kuchenne lub plastikowe czy silikonowe.