Browse Category

Uncategorized

Akcesoria kuchenne – tortownica

tort z tortownicyWśród elementów wyposażenia kuchni powinny się znaleźć takie akcesoria, jak miksery, blendery, trzepaczki, szpatułki. Formy piekarskie i inne tym podobne przedmioty, niezbędne podczas pieczenia ciast.

Umiejętność pieczenia ciast jest bardzo przydatna. W cukierniach co prawda, jest ogromny wybór ciast, tortów, ciasteczek czy tart, ale ciasto upieczone własnoręcznie, z osobiście skomponowanymi dodatkami będzie o wiele bardziej atrakcyjne niż to kupione.

W dodatku do ciasta wykonanego samodzielnie możemy zastosować takie dodatki jakie nam smakują oraz w ilości, która nam odpowiada najbardziej.

Formy do pieczenia

Do wypieku różnych ciast służą różnorakie formy piekarnicze. Najczęściej używane to duże prostokątne blaszki tradycyjne, lub tortownice do przyrządzania spodów na torty.
Tortownice mogą być różnego kształtu, wykonane z różnego materiału a nawet różnego koloru.

Praktyczne elementy

Najważniejsze jednak jest w nich to, że powinny mieć ruchome dno i odpinaną obręcz. Jest to o tyle ważne, że po pierwsze ciasto upieczone w tortownicy o wiele łatwiej jest wyjąć dzięki odpinanej obręczy, ale ta cecha ma większe znaczenie przy przekładaniu ciasta nadzieniem z kremu, owoców lub galaretki. Dzięki dokładnemu zapięciu obręczy nadzienie nie wycieknie, a po stężeniu bez problemu będzie można wyjąć gotowy do ozdobienia tort.

Tortownice w innych kształtach niż okrągła, również wykorzystywane są do pieczenia tortów, ale przeważnie na szczególne okazje. Na przykład kuchenna tortownica w kształcie serca, będzie bardzo odpowiednia do upieczenia ciasta na Walentynki, z dnem w kształcie choinki lub pisanki nada się na święta bożonarodzeniowe lub wielkanocne, a z ozdobnie tłoczonym dniem – do upieczenia babki waniliowej.

Keksówka – na jaki materiał postawić?

Wybór odpowiedniej foremki do pieczenia lub keksówki uzależniony jest od wielu czynników. Jednak największe znaczenie ma rodzaj zastosowanego w tym przypadku materiału. Co warto na ten temat wiedzieć?

Keksówka z blachy ocynkowanej

To chyba najpopularniejsze foremki na polskim rynku. Są bowiem tanie, ale za każdym razem trzeba pamiętać, by wyłożyć je papierem do pieczenia. Niewłaściwe ich użytkowanie może prowadzić również do szybkiego zniszczenia. Nie wolno ich myć w zmywarkach itd. Nieco lepszym rozwiązaniem są foremki wykonane ze stali węglowej. Największy komfort użytkowania dają te pokryte dodatkowo powłoką nieprzywierającą. Z drugiej strony trzeba uważać, aby ich nie zarysować.

A może silikon?

W ostatnim czasie dość popularnym rozwiązaniem stały się foremki silikonowe, które sprzedawane są w szerokiej gamie wzorów i kolorów do wyboru. Nadają się świetnie do pieczenia i mrożenia. Poza tym pozwalają na stworzenie ciast o ciekawych kształtach. Silikon wykazuje właściwości nieprzywieralne, a przy tym jest dość elastyczny. Z takiej formy łatwo jest wyciągnąć ciasto, a ponadto foremki z silikonu są łatwe do przechowywania. Można je również myć w zmywarce bez obaw o ich ewentualne zniszczenie. Są jednak wciąż dość drogie.

Czego potrzebują szefowie kuchni?

Wydaje się, że tym co kucharzowi jest potrzebne najbardziej to sprawne, wysokiej jakości akcesoria kuchenne. Nie mniej ważny jest jednak również układ kuchni, w której nigdy nie powinno brakować miejsca.

Co szef kuchni ma w szafkach?

Nie ma wątpliwości co do tego, że w szafkach kuchennych znajdują się przede wszystkim tego typu, przeróżne garnki kuchenne: https://ostry-sklep.pl/c/40/garnki-pojedyncze-garnki.html. Każdy szef kuchni wie doskonale, że trzeba posiadać dużą ilość garnków, jeśli chce się przyrządzać idealne dania. Rzecz w tym, że do każdej właściwie potrawy bardziej pasuje innego rodzaju garnek. Chodzi tu przede wszystkim o rozmiar garnka kuchennego jak i materiał, z jakiego jest on wykonany.

Najpopularniejszy dzisiaj jest z pewnością garnek kuchenny ze stali. Nie mniej jednak, stal nie jest jedynym materiałem, z którego wykonuje się garnki. Często kupowane są też garnki emaliowane, które kuszą klientów przede wszystkim bardzo niskimi cenami. Wydaje się, że jak najbardziej nadają się one do codziennego gotowania wody, czy ziemniaków. Jednakże, raczej żaden szef kuchni nie korzysta regularnie z garnków emaliowanych, gdyż ich jakość nie dorównuje nawet najsłabszym garnkom ze stali. Te wykonane ze stopu metalowego są bardzo wytrzymałe i zapobiegają przypalaniu jedzenia.